Jan Gerard steekt van Wal

Hiske

Hiske Versprille is een “ bekende” in de horeca. Zij schreef eerder voor het Parool en tegenwoordig voor de Volkskrant als recensent met een culinaire rubriek. Haar stijl kan worden omschreven als stoer, brutaal en sensationeel. De door haar gegeven cijfers aan het gerecenseerde restaurant komen vaak niet hoger uit dan een. Een pittige dame met een scherpe pen die zo zegt ze: “af en toe vermomd een restaurant bezoekt om niet herkend te worden”. Dat was bij ons niet nodig, want ik kende haar naam niet, haar rubriek niet en haar gezicht ook niet. Totdat ik een mail kreeg van een fotografe en ook van Hiske zelf met het verzoek voor een fotoshoot van de gegeten gerechten en een telefonisch onderhoud met Hiske naar aanleiding van haar bezoek. Natuurlijk doen we daar aan mee. Wouter en ik nog even op Google om te kijken wie die Hiske dan wel was. Enfin de foto’s worden gemaakt (leuke fotografe Els) en het gesprek via de telefoon met Hiske vindt plaats. Tijdens het gesprek komen de gegeten gerechten ter sprake en neem ik de tijd alles zorgvuldig uit te leggen. De coquilles komen niet uit de schelp maar worden vers aangeleverd en geseald verpakt, met maximaal drie dagen houdbaarheid, vertel ik haar.  Een overigens verrukkelijke saffraan saus zegt Hiske. Lees ik in de recensie dat de coquilles ( zo wordt de indruk gewekt ) uit een emmertje  komen! Hu, zo groot als sjoelstenen… Hu? Bedoelde je damstenen Hiske? En lees ik dat de saffraansaus aan een zuurtje ontbreekt? Hu? Dat zijn andere teksten dan tijdens het gesprek aan de telefoon.

Zo vraagt Hiske over de truffels wat daar mee gedaan is…. Ik vertel dat ik een grote partij heb meegenomen uit de Périgord en om deze goed te bewaren invries. Lees ik dat Hiske zelf heeft bedacht dat ze kennis had van zaken waardoor ze kon zien dat de truffels waren ingevroren… Hu? Mevrouw vergaat de kennis aan de telefoon en vervolgens doet ze voorkomen of ze deze kennis al had. Heel bijzonder…

Wat mij tevens opvalt aan haar recensie over Le Petit Bistro, zijn woorden als “net niet, ik zou, ik mis, net iets te gaar..”

Al met al sluit Hiske af met de woorden “ we hebben best nog wat te zeuren maar al met al een prettige avond gehad in Sneek” Als ik dan alles terug lees en het gesprek wat ik met Hiske heb gehad terughaal, komen recensie en gesprek niet overeen en dat is jammer. Hikse van mij krijg je het cijfer 5.

Klik op deze link om de recensie van Hiske te lezen.