Recensie Lekker500 2020

Le Petit Bistro doet z’n naam eer aan. Dit kleine restaurant van Jan Gerard van der Wal heeft de sfeer van een Parijse bistro. Een prachtzaak met fraai porselein en Parijs’ zilverbestek op witgedekte tafels, grote vloertegels in kleur combinerend met de gordijnen, turquoise-blauwe stoeltjes, een keukenbar met zijden veldbloemen. De menukaart telt verschillende menu’s en wat bistroklassiekers als oesters, kreeft, slakken en foie gras. Ons menu begint met gekonfijte eend: pootvlees en lever samen in een terrinevorm gelegd en gegaard, een plak ervan op het bord met kropsla en chutney van sjalot en bessen. Mede-chef Wouter Brandsema parkeert het persoonlijk op tafel en schenkt er een fraaie Zuid-Franse gewürztraminer bij (domaine l’Orangerie, 2016), met smaken van muscat, kruiden en lychees. Nog een voorgerecht: langoustines. Gegrild, en geserveerd met (gekookte en daarna geroosterde) gele biet en een verrukkelijke schaaldierenjus. Het pièce, bavette van witte Lakenvelder, is door de chef met zout en grove peper door olijfolie gerold en gegrild en vervolgens krokant opgebakken in een hete pan. Het komt supermals op het bord met meiknolletjes, peultjes en opperdoezer ronde met sjalot, knoflook en rozemarijn. Bij een klassiek ingekookte kalfsjus gemonteerd met roomboter. Een sappig, smakelijk, hartig (en warm!) stuk vlees. De Saint-Émilion grand cru Château Bardoulet (2014) combineert uitstekend. Tot slot het verrukkelijke dessert dat we hier al eerder mochten proeven: stijf geslagen room met brokkeltjes vanillemeringue en kruimels roquefort. Het contrast van dat zoute met het zoet: wow! Overgoten met compote van aroniabessen uit de Friese wouden. Op de drempel van de top-100.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *